De la ”Ionel, Ionelule”, la actriță de Hollywood: Diva memorabilă a Bucureștiului interbelic, Lisette Verea

de: Cojocaru Cristian
04 10. 2022

Lisette Verea era cea care interpreta pentru prima dată „Ionel, Ionelule”. De la cabaret în perioada interbelică, aceasta ajunge actriță de Hollywood. Află povestea uneia dintre cele mai cunoscute artiste a Bucureștiului de altădată.

În Bucureștiul interbelic, Lisette Verea era una dintre cele mai cunoscute persoane care apărea pe scena cabaretului, dar și cea care interpreta pentru prima dată melodia „Ionel, Ionelule”. Cu toate că a sa carieră nu a ajuns la apogeul la care și-a dorit, câștigul a venit pe altă parte.

Lisette Verea a debutat pe scena Teatrului Majestic, la doar 13 ani

Lisette Verea se năștea în București în data de 27 august 1914, devenind una dintre cele mai cunoscute artiste din țară. Aceasta debutează pe scena Teatrului Majestic la numai 13 ani, interpretând un cuplet scris de F.O. Fosian. Mai târziu, reușește datorită vocii sale remarcabile și a talentului să ajungă pe scena de la „Alhambra”, iar mai apoi pe cea a Teatrului de Comedie.

Lisette Verea – Instantaneu din filmul „O noaptea la Casablanca” din 1946, în regia fraților Marx

Nu doar vocea era cea care o aducea în centrul atenției, dar și frumusețea și eleganța de care dădea dovadă o puneau la loc de cinste. De-a lungul carierei sale, Lisette a obținut numeroase roluri atât în filme, cât și în spectacolele din România.

Lisette Verea ajunge actriță de Hollywood

După debutul său, Lisette Verea primește propunerea din partea lui N. Kanner de a juca la „Colos”, în revista „Nimic nou pe frontul București”. Mai apoi, ajunge pe scena de la Cărăbuș, teatrul lui Constantin Tănase, acolo unde actrița joacă în perioada 1933-1935.

Alături de Lulu Nicolau lucrează și lansează la piesa „Ionel, Ionelule” compusă de George Sbârcea, pe scena Alhambra în anul 1937, fiind prima artistă care interprezează această melodie. Frumusețea sa o propulsează și în cinematografie, jucând în „Chemarea dragostei” în anul 1932 și „Trenul fantomă” din 1933, fiind primul film sonor în limba română, apărâdn alături de Tony Bulandra.

In perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial fuge in America

De origine evreică, Lisette decide să fugă în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial în țara tuturor posibilităților, SUA. Cu toate că spera ca a sa carieră să urce și mai sus, din cauza accentului est-european, steaua pare să nu îi strălucească și pe scenele hollywoodiene, cariera sa luând sfârșit. Aceasta se căsătorește cu fiul companiei Chesterfield, producătoare de țigări și ciorapi de mătase.

“Fără şcoală, dar extrem de frumoasă, înarmată cu tupeu şi având mult farmec, a ajuns din vânzătoare de magazin, vedetă la Tănase. Mai târziu, a reuşit chiar sub ochii Gestapoului să fugă în America şi să debuteze pe Broadway, apoi să joace cu Fraţii Marx la Hollywood, devenind vedetă americană cu vilă în Beverly Hills. N-a uitat că e româncă, ducând dorul ţării”, nota Al. Lazăr în publicaţia “2012: 140 de ani de revistă românească”.

Aceasta moare în New York în data de 27 august 2003, în ziua în care împlinea vârsta de 89 de ani.